Forhandlingsdelegationen fremlægger resultatet af OK24-forliget sammen med Danske Regioner. Foto: Lars Friis

Efter intense forhandlinger natten igennem lykkedes det tirsdag formiddag HK Kommunals formand, Lene Roed, og de øvrige topforhandlerne fra Forhandlingsfællesskabet at nå til enighed med arbejdsgiverne i regionerne om en ny to-årig overenskomst.

Forliget betyder, at de omkring 140.000 medarbejdere i regionerne – herunder de cirka 16.000 regionalt ansatte HK’ere – kan se frem til samlede forbedringer på 8,8 procent over de kommende to år.

En markant lønudvikling

De generelle lønstigninger, der gælder for alle regionalt ansatte, udgør 6,53 procent i perioden. Med de nuværende skøn for de kommende to års prisudvikling betyder det, at reallønnen vil stige med 2,19 procent.

Allerede den 1. april 2024 vil man som regionsmedarbejder få fire procent mere i lønningsposen.

Udover de generelle lønstigninger er der med forliget aftalt en rekordstor såkaldt organisationspulje på to procent. Puljen vil med stor sandsynlighed blive anvendt til yderligere markante lønforbedringer for de regionale HK’ere herunder til stigninger i en række grundlønninger.

HK Kommunals egne forhandlere aftaler i næste uge med de regionale arbejdsgivere, hvordan puljen konkret skal anvendes.

Samlet set er HK Kommunals formand, Lene Roed, ganske tilfreds med de aftalte lønforbedringer i regionerne.

- En markant lønudvikling over de kommende to år har været den absolutte topprioritet for mig og de andre forhandlere. Med udsigten til en pæn reallønsfremgang er vi godt på vej til at nå det mål, siger Lene Roed.

Pulje giver ekstra løn

Formanden lægger særlig vægt på, at det er lykkedes at tilvejebringe en rekordstor organisationspulje.

- Med den største organisationspulje i årtier får vi i HK Kommunal nu midler til særskilt at belønne vores dygtige lægesekretærer, sundhedsadministrative medarbejdere, it-konsulenter, hr-konsulenter, økonomimedarbejdere og andre regionalt ansatte HK’ere. Det er i den grad tilfredsstillende, siger Lene Roed.

15 dages fleksibilitet

Dagens forlig betyder også, at der for alvor er åbnet op for mere fleksibilitet for den enkelte HK’er. Der etableres nemlig en opsparingsordning, hvor medarbejderne kan opspare afspadseringstimer fra over- og merarbejde samt 6. ferieuge over en længere periode.

Der kan opspares i alt 15 dage, der kan bruges på enkelte dage eller en længere periode med fridage.

Samtidig er fagforeningernes forhandlere blevet enige med Danske Regioner om at drøfte modeller for egentlige fritvalgsordninger ved næste overenskomstforhandling.

Netop muligheden for, at den enkelte HK’er kan tilrettelægge sit arbejdsliv mere fleksibelt, har været en anden topprioritet for HK Kommunals formand.

- De mange tusinde input, vi modtog fra medlemmerne forud for overenskomstforhandlingerne, viste, at det udover lønnen er ønsket om mere fleksibilitet, der har optaget vores medlemmer. Jeg er glad for, at vi nu har landet en aftale, der i højere grad kan understøtte den enkeltes muligheder for at mikse arbejds- og fritidsliv alt afhængig af, hvor man er i sin tilværelse, lyder der fra Lene Roed.

Projekt attraktive arbejdspladser

Et spritnyt, stort projekt, der har til formål at skabe mere attraktive, regionale arbejdspladser, har også set dagens lys med det nye, regionale forlig.

Arbejdsmiljø, fleksibilitet, kompetencer og arbejdsfællesskaber er nøgleordene i de indsatser, der skal udfoldes lokalt gennem samarbejde i MED-systemet og med inddragelse af tillidsrepræsentanterne.

For at styrke arbejdsmiljøet er det i overenskomstforliget aftalt at videreføre uddannelserne for henholdsvis TRIOEN og ledere i at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Derudover bliver der i den kommende overenskomstperiode iværksat en fælles indsats for at forebygge arbejdsrelateret fysisk eller psykisk vold, trusler og chikane, herunder digital chikane.

Tillidsrepræsentanterne styrkes

Med det formål at styrke tillidsrepræsentanternes rolle i den danske model er det med forliget også aftalt, at medlemmernes valgte repræsentanter på de enkelte arbejdspladser får bedre vilkår.

Det betyder blandt andet, at man som tillidsrepræsentant sikres mulighed for at møde nyansatte i arbejdstiden. Og det vil blive muligt at få hjælp af en mægler under lokale forhandlinger om TR-strukturen.

Blandt andre af de forbedringer, overenskomstforliget rummer, kan nævnes, at fædre og medmødre får ret til tre ugers yderligere barsel.

Det vigtigste i OK24-forliget for ansatte i regionerne

  • Generelle lønstigninger inkl. reguleringsordningen på 6,53 procent de næste to år. Stigningen er 0,02 procentpoint større end i kommunerne. Det skyldes dels noget beregningsteknik dels udmøntningen af reguleringsordningen.
  • Lønstigningen betyder en reallønsfremgang på 2,19 procent med de nuværende skøn for prisudviklingen.
  • Yderligere forbedringer på lønnen som følge af en rekordstor organisationspulje på 2 procent til HK Kommunals egne forhandlinger (forhandles i den kommende uge).
  • En samlet økonomisk værdi af overenskomstforliget på 8,8 procent i OK-24-perioden.
  • Pulje til de lavest lønnede på løntrin 11-14, som også kommer nogle af HK Kommunals medlemmer til gode, f.eks. vokseneleverne.
  • Med det formål at skabe mere fleksibilitet for den enkelte er der aftalt en opsparingsordning. Den enkelte kan opspare afspadseringstimer fra over- og merarbejde samt 6. ferieuge over en længere periode. Der kan opspares i alt 15 dage, der kan bruges på enkelte dage eller en længere periode med fridage.
  • Samarbejde om udvikling af de regionale arbejdspladser gennem en række indsatsområder og målsætninger, der skal udfoldes lokalt gennem samarbejde i MED-systemet og med inddragelse af tillidsrepræsentanterne.
  • Forbedringer af TR’s vilkår på arbejdspladsen. TR sikres mulighed for at mødes med nyansatte i arbejdstiden, og lokale aftaler om TR-strukturen styrkes med muligheden for at få hjælp fra en mægler.
  • Videreførelse af uddannelser i psykisk arbejdsmiljø for henholdsvis TRIOEN og ledere.
  • Forbedringer på barselsområdet med tre ugers yderligere orlov til fædre og medmødre.
  • Reguleringsordningen, der sikrer, at vi følger den private lønudvikling, fortsætter, og som noget nyt får vi et nyt lønindeks, så vi får bedre muligheder for at sammenligne lønnen. Derudover får vi en ekstraordinær lønforhandling i slutningen af 2025.
  • Stor Bededagstillægget omlægges, så det fra 1. maj 2024 indgår i en forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse, der stiger med 0,54 % til 2,49 %. På den måde er der skabt større sikkerhed for udbetaling af tillægget.
  • Pensionister, der genoptager beskæftigelsen, får fremover pension som alle andre. Allerede ansatte pensionister skal senest 1. oktober 2024 være omfattet af pensionsbestemmelserne i overenskomsten.
  • Som et element fra trepartsaftalen om løn og arbejdsvilkår udmøntes 270 mio. kr. til lokal løn på sygehusene. Midlerne kan anvendes i psykiatrien, på akutområdet og det medicinske område, hvor der er rekrutteringsudfordringer og er ikke reserveret til bestemte faggrupper.